pohonhijau.com

Ukhuwwah Fillah, Mahabbah Lillah

Catatan Ketiga Abi dan Ummi

Penantian Berakhir 14 April 2009

Setelah penantian dinanti penuh debaran, bermula daripada seminggu sebelum, 6 hari sebelum, 5 hari sebelum dan seterusnya 1 hari sebelum sehinggalah tiba tarikh keramatnya 14 April 2009. Masih belum menemui sebarang tanda dan contraction hanya bersifat “Braxton Hicks”…Akhirnya kami ke hospital dengan berbekalkan contraction yang masih belum “regular”….hanya sikit-sikit dan jarang-jarang….

14 April 2009, Selasa

8.30 pagi

Bersiap-siap mengemaskan barangan keperluan Ummi dan baby di hospital, barang Aliyah, Muaz dan Ummi ketika berpantang di rumah Wan.

10.00 pagi

Kami meninggalkan Aliyah dan Muaz di rumah Wan, bersama Achik dan Mak Andak yang kebetulan sedang bercuti panjang. Abi dan Ummi meluncur dengan JCM 4053 menuju ke Dengkil untuk makan tengah hari….abi mengidam sup tulang di sebuah restoran di Dengkil…kami pun makan di sana sementara menunggu check in di An-Nur. Sampai di Restoran Sri Manis, Dengkil, sup tulang rupanya hanya disediakan hari Jumaat sahaja….jadi kami pun makanlah hidangan apa yang ada yang telah disediakan. Umi makan tempe goreng sampai 3 keping…buat bekalan dalam labour room nanti….

Singgah di pasaraya berhampiran membeli beberapa barangan keperluan seperti tuala dan sabun India (Thulasi). Kami meminati kesannya!!!!

11.30 pagi

Kami singgah ke Warta Bandar baru Bangi untuk mencari beberapa lagi barangan keperluan…stoking dll. Juga membeli buku dan majalah untuk mengisi masa lapang di wad…

1.30 tengah hari

Kami solat zohor di Masjid Hasanah SS9, Bandar Baru Bangi. Abi pulak tertidur…kesian umi tunggu lama dalam kereta….sampai 2.30 petang…


2.45 petang


Labour Room Lavender

Kami mendaftar di An-Nur. Terus naik ke “Labour Room” untuk buat pemeriksaan. Di pintu masuk labour room, kelihatan Dr. Fatimah Mustafah sedang duduk menunggu. Alhamdulillah, gembira hati Umi dan Abi bukan kepalang!!!! “Hai…dah sakit ke sayang…?” Sejuk hati kami melihat dan mendengarnya…Kami dimaklumkan Dr. Fatimah tidak ada hari ini kerana beliau terlibat dengan kursus…namun…kuasa Tuhan mengatasi segalanya!!

Di Labour Room

Dr. Fatimah membuat pemeriksaan, dan mendapati bukaan baru 1.5 cm. TETAPI agak mengejutkan apabila Dr. mendapati ada sedikit air yang keluar warnanya agak greenish….so Dr. suspect baby dah berak kat dalam…Dr. kata, “Mummy kena bersalin hari ni jugak…kena induce masuk ubat supaya contraction lebih cepat..”..”Dr. ingat nak bagi ummi rehat-rehat dulu kat wad…bagi contraction normal…tapi tak boleh…” Dr. Fatimah pun terus pecahkan water bag (air ketuban) dan masukkan ubat.

Epidural

Ummi pun bincang dengan abi nak ambil epidural…nak rasa epidural..orang kata tak rasa sakit contraction dengan epidural…Abi kata ok… Nurse panggil pakar anastetik untuk buat prosedur epidural. Tidak lama kemudian, Dr. Rosnita datang membawa peralatan untuk membuat epidural. Umi tanya..”Dr., sakit tak?” Dr. kata tak sakit…macam kena cucuk biasa je….

Ok…tak adalah sakit sangat..Dr. Fatimah pun menyokong penuh dan pernah advise untuk ambil epidural kerana mummy tak stress bila dahsampai masa nak labour..Dr. Rosnita juga menasihatkan perkara yang sama…pengalaman dia, ketika bersalin anak pertamanya, dia tak ambil epidural kerana nak merasa bagaimana sakitnya rasa bersalin…kemudian untuk anak kedua dan keseterusnya, dia pun ambil epidural kerana tidak tahan akan kesakitannya…

Abi Nampak dengan jelas bagaimana Dr. Rosnita melakukan prosedur epidural ke atas umi. Umi tak nampak tetapi tahulah bagaimana Dr. melakukannya. Bermula dengan membius bahagian rongga antara tulang belakang, memasukkan tiub sekecil diameter ‘bihun” di antara rongga tulang belakang untuk memasukkan ubat bius agar kesakitan contraction tidak dirasai oleh saraf yang membawa mesej sakit ke otak..tidak lama kemudian kaki umi pun merasa kebas…

CTG pun dipasang. Sepanjang tempoh contraction yang direkodkan oleh CTG scan, umi memang tak rasa sakitnya. Walaupun indeks contraction mencapai 80 hingga 100. memang sangat melegakan dan relax….sampai nurse tegur…”Eh..boleh baca buku…” Umi baca majalah Solusi dan Abi baca buku Quranic Law of Attraction!


6.00 petang

Dr. Fatimah datang kembali dan membuat pemeriksaan. Bukaan baru 3 cm. ‘Agak lambat…” Dr kata…Kemudian Dr Fatimah menyambung kembali…”Ok..Dr. bagi masa sampai pukul 10 malam…..kalau bukaan masih 4cm, mummy memang kena bedah..

Saat Kritikal

“Ya Allah,kami mendamba kepadaMu, hanya kepadaMu kami berserah..tunjukkan kami jalan yang terbaik…Ya Allah, Kau Maha Tahu atas segalanya yang terbaik buat kami….Dos inducer dah semakin ditambah, sakit contraction juga sudah semakin bertambah..Hanya munajat demi munajat dan pengharapan ditujukan buat Sang pencipta Al-Khalik…seandainya boleh bertawassul..inilah masanya yang terbaik, namun, sebagai insan yang hina lagi kerdil ini, apalah sangat amalan yang hendak dipersembahkan kepada Sang Khalik untuk bertawassul dengannya…Ya Allah….Allah..Allah…

Sepanjang tempoh ini entah kenapa Umi menggigil…memang terasa sangat lapar kerana kami makan tengah hari awal sekitar 11 pagi….bila ambil epidural, nurse kata tak boleh makan benda heavy…hanya minum air sikit-sikit dibolehkan….kerana nanti akan muntah…

CTG mmberikan bacaan heart beat baby sangat tinggi…maksudnya bacaan denyutan jantung baby tinggi…rupanya…bila sister check suhu badan Umi…naik 1darjah Celcius….38 darjah celcius….umi demam…cepat-cepat Nurse bagi paracetamol ……


“Mummy demam sikit, sebab tu heart baby tinggi….baby jadi stress…” Dr. Fatimah menerangkan…


8.30 malam

Bacaan heart beat baby  (kiri) dan bacaan contraction rendah (kanan) pada CTG

Graf contraction tinggi selang 2 minit menandakan bukaan menghampiri 10 cm

Contraction semakin kerap, sehingga dos epidural yang diambil tidak dapat menampung sakitnya contraction. Saat kelahiran semakin tiba…Sister dan nurse sudah pun bersiap sedia untuk menerima kehadiran insan baru menjengah dunia. Bila bukaan diperiksa, sudahpun 8 cm. Alhamdulillah…Engkaulah Allah Ar-Rahim…

Saat Kelahiran

Abi membisikkan ke telinga umi sambil memberikan ciuman SEMANGAT di pipi umi, “Umi…this is the time….you can do the best Sayang!!!”

Dalam kesakitan menahan contraction….Abi setia di sisi memberikan semangat dan perangsang menemani kesakitan ini….

“Ok sayang, the baby’s head is just there…”….“Ok...sayang…push…” Dr Fatimah memberikan rangsangan dan bantuan. “Ok good mummy…” “ One more time sayang…push…!!” “Allahu akbar!!”

Tepat 8.57 malam….“Alhamdulillah…assalamualaikum….sayang..”

“Ok mummy…pegang baby sayang….baby apa mummy?” “Baby girl Dr…” Umi melafazkan dengan senyuman syukur….” Kedengaran Abi juga melafazkan kalimah mulia…Alhamdulillah…sejurus kemudian abi melafazkan iqamah ke telinga baby…

Berehat di Labour Room

Sambil menunggu baby dibersihkan, datang seorang senior sister yang pernah menyambut Aliyah dahulu….”Ni Yuzilawati kan..?”..”Eh…jumpa lagi kita ye..” sambil tersenyum….”Tahniah”…Dia pun tanya perkembangan anak-anak Aliyah dan Muaz yang pernah disambutnya dahulu..almost 3 years ago…”Nak suruh akak basuhkan uri ke?” Dia menawarkan diri untuk membasuh uri baby dengan sempurna…”Tak apalah kak, lagipun malam ni nak bawa balik uri ni…emak dan adik-adik telah pun menunggu di wad….”


Baby Aisyah Salwa ketika berada di Labour Room

Bermalam Di Wad Orkid 7-4

Baby telah dihantar ke nursery….

Umi juga telah dihantar ke wad untuk berehat….Aliyah dan Muaz, Wan dan adik-adik telah pun menunggu di situ…Hanya kami penghuni di wad Orkid malam itu….Abi teman Umi tidur di dalam wad….
Abi bersama Aisyah Salwa ketika berada di wad

Dalam pukul 12 malam, nurse hantar baby ke wad untuk Umi bagi susu….akhirnya baby pun tidur sekali dalam wad sekali dengan abi dan umi…


Aisyah Salwa tidur di dalam wad

Sepanjang malam memang lapar…menu dinner Umi, abi yang habiskan sebab Umi tak boleh makan…minum air milo pun muntah balik….kesan dos epidural. Abi pun minta biskut dan milo kepada nurse yang menjaga hal ehwal pesakit wad Orkid….Nurse pun memberi dengan senyuman….sampai abi malu nak minta biskut lagi….malam tu sahaja dalam selang waktu dua jam….minta biskut dekat nurse….lapar punya pasal….bukan setakat umi yang lapar….perut abi juga begitu…

Seperti kebiasaan, malam selepas bersalin umi memang tak dapat tidur…..sejak Aliyah, Muaz dan seterusnya baby ketiga ini…akhirnya Umi lah yang temankan abi tidur…kasihan abi….Engkaulah suamiku yang terbaik dunia dan akhirat..sayangku…Selepas ini, besar tanggungjawab kita membesar dan mendidik anak-anak kita yang tiga orang ini…….bisikku ke telinga abi…

Sekitar jam 5 pagi baby menangis…bagi susu, dia baru sahaja lepas minum susu…bila abi periksa rupanya baby “yak”….abi pun hantar baby ke nursery untuk ditukarkan lampinnya…

15 April 2009, Rabu

10.00 pagi

Tuan rumah sewa kami, Mak Cik Ina dan Tasya datang melawat. Kemudian Maslina pula datang dalam jam 12 tengah hari…kebetulan Mas ada kursus LHDN di ILIM, jadi….ketika waktu rehat Mas datang melawat sambil mengambil aura….nak bagi adik kepada Irfan…..

Baby Aisyah Salwa bersama Untie Mas


3.00 petang

Kami keluar daripada hospital dengan meninggalkan seribu satu kenangan permulaan untuk anak-anak kami…terima kasih warga An-Nur yang sudi menerima kami sebagai tetamu…merawat kami sebagai tetamu….memotivasikan kami sebagai tetamu….teruskan memberikan perkhidmatan yang terbaik sebagai salah satu medan dakwah….!!!Abi dan Umi pulang kerumah Wan, membawa bingkisan hati dan jiwa baru…si kecil bernama Aisyah Salwa Binti Ahmad Safwan. Kakak dan abangmu, menanti di rumah dengan tangan dan jiwa penuh menyayangi….berkasih sayang lah kamu sesama adik-beradik…membesarlah kamu dengan iman dan taqwa…taatlah kamu kepada perintah Allah dan Rasulmu….basahilah mulutmu dengan doa untuk kesejahteraan Abi dan Ummi mu….tiada apa yang Abi dan Umi minta dari kalian…Aliyah Husna, Abdullah Muaz dan Aisyah Salwa…..melainkan doa dan soleh solehah kalian!!!!



Aisyah Salwa di dalam troli baby

Aisyah Salwa sudah membuka mata...



Kak Long Aliyah dan Abang Ngah Muaz saaayang Adik Aisyah Salwa...

Tidur ye adik Aisyah Salwa...Kak Long dan Abang Muaz zikirkan selawat allahumma...

Kakak Long Aliyah nak ajar adik Salwa pakai tudung macam ni....

Kakak Long Aliyah dan Abang Muaz tak sabar nak tunggu adik Salwa besar...nak gi curau (surau)...



Kakak Aliyah dah ada 2 orang adik sekarang....
I want to be a good sister and a SOLEHAH LEADER!!!! InsyaAllah...
Abi & Ummi doakan Aliyah ye....



2 comments:

luqman said...

Tahniah dan Alhamdulillah, Pak Long ucapkan kepada Aliyah dan Muaz. Jaga adik Aisyah elok-elok yer, jgn nyakat sudah. Pak Long rindulah nak balik bangi. InsyaAllah, nanti Pak Long balik yer...

Pak Long
JB

18 April 2009 at 22:11  
UMMUSHIFA' said...

Salam buat sahabat kebanggaanku..
TAhniah buat ummi Yuzi! Tahniah buat kalian..kurniaan penuh bermakna untuk dilunas tanggungjawab atas segalanya. Sesungguhnya Maha Suci Allah yang amat mendenagr rintihan hambanya..moga perjuangan kalian terus dimudahkan,diberkati,dicontohi dan terus melahirkan generasi-generasi terbaik.
Dari Ummushifa'- dari perjalanan pulang sebentar dari kursus. Tak ada aral, sampailah esok insyaAllah. Kakak Shifa' nak tgk baby Aisyah Salwa (AS) Ahmad Safwan (AS) = A2S2...Ummushifa

18 April 2009 at 23:10