pohonhijau.com

Ukhuwwah Fillah, Mahabbah Lillah

Cerita Hujung Minggu

Kuih pau menanti untuk kembang dan kembang....

 

Kuih pau dimasukkan ke dalam kukusan untuk dikukus....

 


Kuih pau yang sudah siap dimasak dan sedia untuk dimakan oleh umi, Aliyah dan Muaz...nyum..nyum..nyum...

 

Inilah sarapan kami pagi Ahad....kuih pau..inti kelapa. 

Selesai sahaja kuih dikukus, Aliyah dengan Muaz pun bangun...semalam mereka kepenatan..seharian berjalan..dari pagi ikut Wan, Achik, Andak Pak Anjang dan Cu Chin pergi sukan Sekolah Al-Amin Bangi...sekolah Cu Chin.

Bila di tanya Aliyah, Aliyah pergi mana semalam? Dia kata "Aliyah pergi tengok Cu Chin langgar tali merah.."...La...Cu Chin pergi masuk lumba lari....anak buahnya pulak bagi istilah langgar tali...itulah kreativiti...

Tengah hari pulak, ikut Wan dengan atuk pergi kenduri di Gombak....Aliyah je ikut..Muaz tertidur kepenatan di rumah Wan...tinggallah umi sorang-sorang kat rumah...cian umi....abinya pulak ke Genting...

Petangnya pulak gi usrah di Desa Saujana.....malamnya, pergi Masjid Al-Istiqamah Sg. Merab, dengar ceramah maulidurrasul daripada Ustaz Zahazan...mutiara ilmu yang sangat berharga...persiapan ceramah oleh penduduk Kg. Sg. Merab memang hebat...walaupun kebanyakan mereka dah tua-tua, namun semangat kerjasama memang tak dapat ditandingi...ceramah panggil ustaz hebat...selepas ceramah ada jamuan makan, menu Jawa pulak tu......siap bagi bunga telur lagi.....bukan setakat telur ayam....tapi telur masin itik lagi......TAHNIAH pak cik dan mak cik....!!

Sampai-sampai je pintu masjid, tiba-tiba terjumpa Rashidah Bahari....dia memang dah jadi orang Sg. Merab..sebab dia pun kahwin dengan orang Sg. Merab....dia dah pun dua bulan bertukar kerja di Hospital Putrajaya....Alhamdulillah...kasihan...sebelum ni mereka suami isteri terpaksa duduk berjauhan atas tuntutan kerja...suaminya di Sg. Merab, manakala Shidah di Perak...kini mereka menetap di kuarters Putrajaya....

Rashidah juga baru sahaja mengalami keguguran..umur baru 5 minggu....mungkin kuat sangat angkat barang ketika  mereka baru berpindah ke Putrajaya....kalau tak...mungkin Shidah juga akan join the club mision of 2009!!!! Tak apalah....boleh buat new club of 2010 pulak bersama Anje Ina....ok!!!!!!!

0 comments: