pohonhijau.com

Ukhuwwah Fillah, Mahabbah Lillah

Ulangtahun Perkahwinan Ke 4

24 April 2004, Jumaat

Kami telah merancang untuk balik ke kampung Chini, dan  abi pun telah pun mengambil cuti pada hari ini....tetapi malam tadi mendapat panggilan daripada Along yang mengatakan  mereka sekeluarga hendak pulang ke Sg. Merab untuk melawat baby Aisyah Salwa....nampaknya kena tangguh ke hari Sabtu untuk pulang ke Chini....

11.00 pagi

Kami memulakan perjalanan ke Salak kerana menyelesaikan urusan abi.

11.30 pagi

Kami berjumpa Mazuan Ahmad di sekolahnya di Sekolah Kebangsaan Methodist di Sg. Pelek. Ada urusan sikit dengan ustaz tu....kena smash dengan ustaz Mazuan..."Hai....baru 11 hari dah jalan-jalan......"

1.00 tengah hari

Kami sampai di rumah nenek di Sg. Lang, Banting. Abi solat Jumaat, dan umi demam kesejukan. Agaknya kena air cond kereta sepanjang perjalanan. Selepas dah pakai sweater dan selubung dengan selimut, dan makan paracetamol, dalam pukul 3.00 petang barulah demam umi agak kebah.....ini demam kali ketiga..... kali ini banyak kali demam yang bersifat "on" and "off"...


3.30 petang

Kawan abi Ustaz Rafi dan kak Yati datang menziarahi baby Aisyah Salwa. Mereka juga rakan niaga Umi. Semasa umi menulis bil, ketika menulis tarikh.....umi tak ingat hari ini berapa hari bulan. "Hari ni berapa hari bulan ye?" Amira (sepupu) menjawab 24/4/2004. Umi pun tulis dengan selamba....

Tiba-tiba......"eh...kenapa tarikh ni macam familiar je....macam ada sesuatu chemistry dan biology pada tarikh ini...TAPI apa dia ye...?" umi mencongak-congak dalam hati dan minda yang berputar-putar mencari jawapan....

Selesai segala urusan...barulah umi ingat...

"Ha..ha..ha....hari ni tarikh kami nikah rupanya!!!!!!! 24 April 2005 - 24 April 2009. Alhamdulillah dah empat tahun kami mendirikan rumahtangga. Terlalu banyak suka dan duka, pahit dan manis, rencah hidup kami depani dan harungi bersama. Dan dalam tempoh 4 tahun inilah kami telah diberi amanah untuk membesarkan dan mendidik 3 orang cahaya mata..."Ya Allah...besar dan berat amanah ini, berilah kami petunjukMu agar kami sentiasa berada dalam jalanMu yang lurus dan redhaMu..." itulah cita-cita kami selepas kelahiran Aisyah Salwa....


Berada dalam bahtera rumahtangga ini jugalah mengajar kami erti kasih dan sayang, kejujuran, kesabaran, toleransi, amanah dan tanggungjawab....inilah realiti kehidupan yang sebenar...dan inilah medan ujian pentas kehidupan kita.....


Ulangtahun perkahwinan ke 4 ini, tiada lilin untuk ditiup, tiada candle light dinner, tiada percutian ke mana-mana....cukuplah 3 cahaya ini menjadi penawar buat kami sebagai Abi dan umminya.......Aliyah Husna, Abdullah Muaz dan Aisyah Salwa.



0 comments: